Geschiedenis


Enkele wandelaars die jaarlijks deelnamen aan wandelweekends in Duitsland richtten samen op 23 augustus 1986 een wandelclub op.

Als naam werd voor ‘De Zilverdistel’ gekozen, een beschermde plant in het Zwarte Woud en het symbool bij uitstek van het Rhöngebied, een herinnering aan de vroegere vakanties. Thuishaven werd Dendermonde.

Na aansluiting bij de VWJL werd een eerste organisatie gepland op 1 mei, de Disteltocht, en sinds 1998 de jaarlijkse VWJL wisselbekertocht van onze wandelclub. Sinds 1994 kwam er een tweede organisatie bij met de Filosofentocht te Oudegem. Deze tocht werd genoemd naar het boek en de TV serie “De Filosoof van Haaghem”.

Sinds 1986 werd er jaarlijks in de paasvakantie een wandelweekend in Duitsland georganiseerd. Tot in 1992 trokken we naar het Rhöngebied later naar het  Zwarte Woud.

In het kader van het 10-jarig bestaan van de club, in 1996, combineerden  we een cultureel bezoek aan Wenen met een deelname aan de IML wandel­drie­daagse te Mödling.

Latere vakanties brachten ons naar Zell, Undeloh, Simmersfeld, Oberwolfach, Obersteinebach en Nieheim.

Maar ook in eigen land – Vayamundo Houffalize – konden we al deelnemen aan een zeer geslaagde midweek. Deze WalkOn 5-daagse, georganiseerd door Wandelsport Vlaanderen, was een topper !

Van 6 tot 10 oktober 2024 staat dit arrangement terug in onze agenda !

Regelmatig organiseert de club een dagreis per autobus naar wandeltochten in heel het land en af en toe zelfs eens naar een buurland en daarbij wordt meestal aan twee wandeltochten deelgenomen.

In het kader van de verbroedering tussen de stad Dendermonde met het Nederlandse Geldrop en het Duitse Nienburg was De Zilverdistel daar al te gast bij de plaatselijke wandelclubs.

Drie keer (1988, 1989 en 1990) wonnen we de jongerentrofee van VWJL. In 1994 nam De Zilverdistel deel aan de Wisselbeker­tochten. Als bekroning hiervan werden de Disteltochten van 1 mei 1996 uitgeroepen tot Provinciale Wandeldag VWJL Oost-Vlaanderen. In het jaar van ons 10-jarig bestaan werd dit een topper met 3223 deelnemers.

In 2013 werden de Disteltochten uitgeroepen tot Vlaamse Tirolwandeldag waardoor niet minder dan 3800 wandelaars naar Dendermonde kwamen.

De corona-pandemie had ook op onze Club een zware impact. De feestelijke viering van het 35-jarig bestaan, in 2021, gebeurde dan ook onder de geldende hygiënische maatregelen.

Door onvoorziene omstandigheden werden de activiteiten in de 2de jaarhelft van 2023 en in 2024 enkel gericht op de Clubleden : de busreizen, de gezamen­lijke uitstappen, de wandelvakantie, het Clubfeest.

We konden onze tochten niet in optimale omstandigheden laten doorgaan en kozen daarom om hiervoor een sabbat­jaar in te lassen. Vanaf 2025 gaan we weer volop van start !!!

Onze wandelclub streeft ernaar om Dendermonde en het omliggend natuurgebied bij het wandelpubliek te promoten, maar we willen zelf ook de schoonheid van andere wandelstreken in binnen- en buitenland al wandelend te ontdekken.