Geschiedenis


Op 23 augustus 1986 kwamen enkelen samen die elkaar kenden door deelname aan een jaarlijks wandelweekend in Duitsland (vijf jaar Zwarte Woud en 1 jaar Rhöngebied) en beslisten een wandelclub op te richten. Velen van dit reisgezelschap namen regelmatig deel aan georganiseerde wandeltochten in binnen- en buitenland zodat dit slechts een kleine stap was.

Als naam werd voor De Zilverdistel gekozen, een beschermde plant in het Zwarte Woud en het symbool bij uitstek van dit Rhöngebied. Thuishaven werd Dendermonde en beslist werd eerst 1 jaar als onafhankelijke club aan wandeltochten deel te nemen vooraleer bij eige federatie aan te sluiten.

Na aansluiting bij VWJL werd een eerste organisatie gepland op 1 mei – de Disteltocht. Sinds 1998 de jaarlijkse VWJL wisselbekertocht van onze wandelclub. Sinds 1994 kwam er een tweede organisatie bij met de Filosofentocht te Oudegem. Deze laatste tocht werd genoemd naar het beroemde boek en TV serie “De Filosoof van Haaghem”.

Maar Duitsland is nog steeds niet vergeten. Sinds 1986 wordt er jaarlijks in de Paasvakantie een wandelweekend in Duitsland georganiseerd. Tot in 1992 trokken we naar het Rhöngebied (omgeving Fulda). Vanaf 1993 tot heden wordt er jaarlijks naar het Zwarte Woud getrokken.

In het kader van het 10-jarig bestaan van de club, trok de club in 1996 ook naar Wenen en Mödling, waar een cultureel bezoek aan Wenen gecombineerd werd met een deelname aan de IML wandeldriedaagse te Mödling.

Ongeveer maandelijks organiseert de club een dagreis per autobus naar wandeltochten in heel het land en af en toe zelfs eens naar een buurland en daarbij wordt meestal aan twee wandeltochten deelgenomen.

In het kader van de verbroedering tussen de stad Dendermonde met het Nederlandse Geldrop en het Duitse Nienburg was De Zilverdistel ook reeds te gast bij wandelclubs aldaar.

Drie keer (1988, 1989 en 1990) wonnen we de jongerentrofee van VWJL en daarvoor werden we op 18 april 1991 op het stadhuis van Dendermonde ontvangen.

In 1994 werd door De Zilverdistel een speciale inspanning geleverd om deel te nemen aan Wisselbekertochten. Als bekroning hiervan werden de Disteltochten van 1 mei 1996 uitgeroepen tot Provinciale Wandeldag VWJL Oost-Vlaanderen. In het jaar van ons 10-jarig bestaan werd dit een topper met 3223 deelnemers.

In 2013 werden de Disteltochten uitgeroepen tot Vlaamse Tirolwandeldag waardoor niet minder dan 3800 wandelaars naar Dendermonde afzakten.

Onze wandelclub streeft ernaar om Dendermonde en het omliggend natuurgebied bij het wandelpubliek te promoten, maar we willen zelf ook de schoonheid van andere wandelstreken in binnen- en buitenland al wandelend te ontdekken.